ახალი ამბები
ქართული ხორბლის ენდემური სახეობების გამრავლებისა და მოყვანის საკითხები სამუშაო შეხვედრაზე განიხილეს
„ქართული ხორბლის კულტურის (ხორბლის ენდემური სახეობებისა და ხალხური სელექციით მიღებული ჯიშები საქართველოში)“ იუნესკო-ს არამატერიალური მემკვიდრეობის „მსოფლიო გადაუდებელი დაცვის საჭიროების მქონე ნუსხაში“ შეტანისთვის გარკვეული მოთხოვნების შესრულების საკითხები გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის მინისტრის მოადგილემ, ხატია წილოსანმა და ქართული ხორბლის მწარმოებელთა ასოციაციის გამგეობის თავმჯდომარემ, ლალი მესხმა სამუშაო შეხვედრაზე განიხილეს. მხარეები შეთანხმდნენ, რომ შეიქმნება დარგის ექსპერტებით, სახელმწიფო უწყებებისა და ხორბლის მწარმოებელთა ასოციაციის წარმომადგენლებისგან შემდგარი ქართული ხორბლის ენდემური ჯიშების დაცვის სამუშაო ჯგუფი, რომელიც იმუშავებს ყველა მნიშვნელოვან საკითხზე, რათა ქართულმა ხორბალმა მსოფლიოში დამსახურებული აღიარება მოიპოვოს.
როგორც გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის მინისტრის მოადგილემ შეხვედრაზე აღნიშნა, ქართული სახეობებისა და ენდემური ჯიშების გამრავლება-გამოყენების ხელშეწყობა სამინისტროსთვის ერთ-ერთ მნიშვნელოვან პრიორიტეტს წარმოადგენს.
„ქართულ ენდემურ ჯიშებს უნიკალური თვისებები ახასიათებს. შესაბამისად, მნიშვნელოვანია ხელი შევუწყოთ ენდემური სახეობების, სუფთა ჯიშის სათესლე მასალის წარმოებას და კერძო სექტორში გავრცელებას. ეს ხელს შეუწყობს როგორც ენდემური ჯიშების გამრავლებას, პოპულარიზაციას და წარმოებაში დაბრუნებას, ასევე პურის ცხობის ტრადიციების და წეს-ჩვეულებების აღდგენას, რაც ქვეყანაში აგროტურიზმის განავითარებს“, - აღნიშნა ხატია წილოსანმა.
შეხვედრაზე საუბარი ასევე შეეხო ქართული ხორბლის ენდემური სახეობების სათესლე მეურნეობების შექმნის, გავრცელებისა და კომერციალიზაციის საკითხებს.
გარემოს დაცვისა და სოფლის მეურნეობის სამინისტროში გამართულ შეხვედრას სოფლის მეურნეობის სამეცნიერო-კვლევითი ცენტრის დირექტორის მოადგილე, ნოდარ ხატიაშვილი ესწრებოდა.